Tale fra elevrådet

Hadeland videregående skole fyller 10 år i 2022, som ble markert med en jubileumsforestilling i kultursalen. Elevrådslederen holdt en flott tale som du kan lese her.

Elever på Hadeland videregående skole - Klikk for stort bildeElever på Hadeland videregående skole Reed Foto AS "Kjære Hadeland videregående skole! I år er det 10 år siden skolen vår åpnet dørene. Det vil si 10 år hvor elever fra hele Hadeland har dratt hit for å lære, møte venner og utvikle seg. '

Elevrådsleder og vara i elevrådstyret ved skolen, Nils Jørund Lieberg Stieng og Hanne Koller, hadde skrevet en flott tale med et viktig budskap. Her kan du lese talen i sin helhet:

Historien bak sammenslåingen

Jeg vil begynne med å fortelle en historie om elevmangfold og hvordan tre skoler ble til èn.

Før Hadeland videregående ble bygget, var elevene fordelt på tre videregående skoler. Èn i Brandbu, èn i Gran og èn på Roa. Skolene var delt opp etter ulike utdanningsprogram, som blant annet betydde at studie- og yrkesfag gikk på forskjellige skoler. 

Den gamle skolestrukturen hindret oss elever fra å bli kjent på tvers av studielinjer, men heldigvis endret dette seg for 10 år siden da de tre skolene ble samlet til Hadeland videregående skole. Sammenslåingen av skolene førte til at vi i dag har et bredt mangfold på cirka 800 elever, fordelt på mer enn 10 ulike utdanningsprogram.  

Kjent på tvers av studieprogram

Takket være åpningen av Hadeland videregående skole har vi elever fått muligheten til å bli kjent på tvers av studielinjer. Selv har jeg flere venner fra andre linjer, og jeg tror jeg snakker for mange andre i salen når jeg sier at jeg er glad for at jeg har kunnet blitt kjent med så mange mennesker jeg ellers ikke ville blitt kjent med om vi fortsatt var fordelt på de tre gamle skolene. 

I dag markerer vi 10-års jubileet til Hadeland videregående skole, men mye viktigere enn det, markerer vi at den tidligere adskilte ungdommen på Hadeland ble forent rundt én videregående, og vi feier en avgjørelse som ga oss en stor skole, med et fantastisk elevmangfold.  

Stort fakultet med lidenskap for jobben

En så stor skole krever da også et stort fakultet. Vi er heldige som har alle de ansatte her på skolen vår.

Når man tenker på hvem som er ansatte på skoler, tenker man først og fremst på lærere. Vi elever er heldige som har lærere som er spesialister på sine fag. Vi har lærere som kunne bygget slott, spilt på United, vunnet Nobelpriser for både fred og kjemi, laget Michelin-mat og vunnet Grammys. Drøssevis av kjempedyktige mennesker, med ekte lidenskap for sine fagfelt, som har valgt å bruke talentene her, og spre lidenskapen videre. 

I tillegg til lærerne er det mange som styrer skuta bak kulissene. Vi har et flott bibliotek, som jobber aktivt for å høre på oss, og dekke våre ønsker. Vi har en kantine med sprudlende og engasjerte ansatte, som tilbyr oss sunn og god mat hver dag, og lytter til våre forespørsler. Vi har renholdsstaben, som holder hele skolen ren, til tross for hvor mye vi roter. Vaktmesteren fikser det vi ødelegger, og tar imot alle ønsker om ting vi vil forandre.

På toppen av det hele sitter det en ledelse, som passer på at maskineriet går rundt. Skolen vår er full av krevende oppgaver, som utføres av dyktige folk. Alle oppgavene her er ulike, og det er alle de ansatte også. Men det de alle har til felles, er at de er her for å gjøre dagen vår bedre, og det er vi elever takknemlig for. 

Samlet i samme rom

I dag er vi samlet flere hundre under samme tak, i samme rom og det er fantastisk å se at vi igjen kan møtes uten restriksjoner og begrensninger. Fordi som vi alle vet godt, har de siste årene på skolen vært preget av koronarestriksjoner.

Vi elever har blitt adskilt, separert og holdt hjemme på grunn av et virus som herja landet i flere år. Vi har halvsovet oss igjennom hjemmeundervisninger på Teams og blitt sendt til koronatesting fordi lillebroren til en i klassen vår hadde korona.

Perioden med korona har gjort meg så takknemlig for det vi kanskje tok for gitt før. Å møte opp på skolen på morgenen til fulle klasserom og en levende kantine var kanskje en selvfølge for noen år siden. Men da jeg gikk i Vg1 var det en urealistisk drøm. 

Takknemlighet

Jeg tror de fleste av oss er glad for at den perioden er over. At koronatiden er over og vi elever igjen kan møtes uten begrensninger er vi nok alle glad for, selv om vi gjerne skulle sluppet eksamen ett år til. 

Elever på Hadeland videregående skole - Klikk for stort bildeElever på Hadeland videregående skole Reed Foto AS Kjære Hadeland videregående skole: Vi elever er takknemlige for denne skolen, for mulighetene vi får og menneskene vi møter, og jeg tror det er ekstra viktig i dag å tenke på hvor heldige vi er som får gå på en skole som tilbyr så mye, og rommer så mange.

Fordi en skole uten bra undervisning og mangfold blant elevene er ingen god skole, men på Hadeland har vi dette, vi er en god skole, og det er vi elever veldig takknemlig for.

Takk for meg."

Skrevet av Nils Jørund Lieberg Stieng og Hanne Koller, fremført av Nils Jørund.