NASA kommer til Norge - eller rettere sagt, Hadeland vgs!

Forrige uke fikk TIF-avdelingen storfint besøk. Elevene fikk snakke om hvordan de har skapt produkter som skal sendes ut i verdensrommet via samarbeidsprosjektet NASA HUNCH.

Pilotprosjekt

NASA til Hadeland vgs - Klikk for stort bildeNASA til Hadeland vgs Vebjørn Røskar Krågebakk

I løpet av dette skoleåret har Hadeland videregående skole vært én av tre pilotskoler i Norge som har samarbeidet med NASA HUNCH.

NASA HUNCH står for “High School Students United with NASA to Create Hardware”, og er et pilotprosjekt hvor våre elever har vært involvert i å skape, utvikle og produsere produkter som brukes innen romfart i USA. Delene det er snakk om, er tre stålhylser som skal leveres til NASA før sommerferien.

Målet er at flere skoler i Norge skal delta inn i prosjektet på sikt.

Astronom Vegard Rekaa var stolt over samarbeidet - Klikk for stort bildeAstronom Vegard Rekaa var stolt over samarbeidet Hege Linnerud Næss

Storfint besøk

I forrige uke fikk vi besøk av flere som er involvert i prosjektet. Ordfører i Gran, Gunn Elisabeth Alm, stortingspolitiker Rigmor Aasrud, og enhetsleder innen skoleutvikling i Innlandet fylkeskommune, Paal Ivar Morken Andersen hadde tatt turen sammen med flere prominente gjester. 

Vegard Rekaa er både astronom, daglig leder ved Solobservatoriet og styreleder i Hunch Norge og åpnet presentasjonen i auditoriet.

"Vi har hatt dialog med skolen siden i høst. Lærerne her har gjort en fantastisk jobb, sa Rekaa.

Faglærer Joacim i aksjon - Klikk for stort bildeFaglærer Joacim i aksjon Vebjørn Røskar Krågebakk

Aktiv læring på TIF

På HVS er det elever fra TIF-avdelingen som har bidratt med sin kompetanse. Elever på linja Teknologi- og industrifag har sammen med faglærerne Joacim Bergli-Nielsen, Kenny Ødegård og Lars Eirik Kanten Olsen produsert materialer etter skisser sendt fra NASA HUNCH. 

Det har vært en spennende og kreativ prosess for elevene. Det å måtte oversette skisser på engelsk til norsk målestokk var første steg. Lærer Joacim forklarte ivrig om elevgruppa som har bidratt med engasjement inn i timene.

Gjestene tok seg god tid til å snakke med elevene - Klikk for stort bildeGjestene tok seg god tid til å snakke med elevene Vebjørn Røskar Krågebakk

Økt interesse

“Dette har vært et løft for hele utdanningsprogrammet som helhet, med tanke på både rekruttering til ulike lærebedrifter, men også med tanke på søking til utdanningsprogrammet for neste skoleår”, forteller avdelingsleder Vebjørn Røskar Krågebakk, som har vært en pådriver for å få prosjektet inn i skolen. 

Etter presentasjonen i auditoriet ble delegasjonen veiledet inn på verkstedet sammen med elevene. Erik Ulvness, daglig leder i HUNCH Norge, astronautkandidat Nima Shahinian og stortingsrepresentant Kari-Anne Jønnes tok seg også tid til å snakke med elevene som har vært involvert i prosjektet. 

Elevene fikk fortelle om prosjektet sitt til de oppmøtte - Klikk for stort bildeElevene fikk fortelle om prosjektet sitt til de oppmøtte Vebjørn Røskar Krågebakk

Økt interesse

Ved siden av å øke interessen for utdanningsprogrammet TIF, så er et annet formål å øke interessen for høyere utdanning også innen realfag. 

“Partnerskapet med NASA har vært svært spennende og det at Hadeland videregående skole har kastet seg med i prosjektet, er både veldig stas og samtidig imponerende!” sa Rekaa.

Avdelingsleder Vebjørn R. Krågebakk og rektor Elisabeth R. Kjørven ønsket alle velkommen - Klikk for stort bildeAvdelingsleder Vebjørn R. Krågebakk og rektor Elisabeth R. Kjørven ønsket alle velkommen Hege Linnerud Næss

Rektor bruker ikke ordet “kult” så veldig ofte, men innrømmet at adjektivet kunne ikke passet bedre til å beskrive denne anledningen. 

Les mer

Les mer om hva elevene synes om prosjektet i avisa Hadeland.

Les mer om samarbeidet her: NASA HUNCH