Undervisningstime med stortingspresidenten

Det er ikke verst å ha selveste stortingspresidenten på besøk for å fortelle om maktfordeling, parlamentarisme og demokrati – og om hva som rører seg i korridorene på Stortinget.

Oppriktig og interessert

- Vi trenger ungdom som bryr seg og våger å si fra, understreket stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. - Klikk for stort bilde- Vi trenger ungdom som bryr seg og våger å si fra, understreket stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. Hadeland videregående skole Mandag møtte stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen Vg3-elever ved Hadeland videregående skole med programfaget politikk og menneskerettigheter.

I godt over en time fikk elevene et hyggelig møte med Trøen, og rikelig med muligheter til å stille spørsmål om jobben hennes, om samfunnsspørsmål og om det som skjer i kulissene i Norges nasjonalforsamling.

- Dette var en fin opplevelse. Trøen er en god formidler. Hun svarte ærlig og grundig på spørsmålene hun fikk, og var oppriktig interessert i å bli kjent med ungdommene og meningene deres. Elevene var veldig fornøyde, forteller faglærer Reidun Hvattum som underviser i politikk og menneskerettigheter.

Vi må jobbe for å skape et trygt og godt ordskifte her i landet slik at ungdom tør å debattere og si meningen sin.

- Våg å si fra!

Vg3-elever ved Hadeland videregående fikk en helt spesiell undervisningstime mandag i møtet med en lyttende og engasjert stortingspresident. - Klikk for stort bildeVg3-elever ved Hadeland videregående fikk en helt spesiell undervisningstime mandag i møtet med en lyttende og engasjert stortingspresident. Hadeland videregående skole Hva som er Stortingets oppgaver, betydningen av å ha et folkevalgt organ, hvordan debattene i Stortinget styres og gjennomføres og hva som er stortingspresidentens rolle og oppgaver var noen av temaene Trøen rakk innom under besøket.

- Jeg er opptatt av at unge skal engasjere seg, bry seg og ytre seg, enten de velger å gjøre det gjennom et politisk parti, gjennom andre organisasjoner eller som enkeltindivid. Mange unge som ytrer seg opplever å bli møtt på en brutal måte, de opplever å bli hetset eller latterliggjort. Vi må jobbe for å skape et trygt og godt ordskifte her i landet slik at ungdom tør å debattere og si meningen sin, understreket Trøen.

Hun viste blant annet til kampanjen #Siifra som er å finne på Stortingets nettsider. Her er det laget en guide med tips til hvordan en skal håndtere hets, reaksjoner og maktmisbruk.

- Bruk stemmeretten!

Elevene var godt forberedt til møtet med stortingspresidenten, og hadde mange gode spørsmål om blant annet Stortingets organisering og arbeid under koronaepidemien, hvordan stemmegivningen foregår og hva Trøen tenker om demokratiet i Norge.

- Bruk stemmeretten deres! Det er noe av det viktigste for demokratiet. Vær stolt når dere går til stemmeurnene, for det er mange før dere som har kjempet hardt for at vi nå har denne rettigheten. Og som jeg sa tidligere: Ikke slutt å engasjere dere! Jeg tror den største trusselen for demokratiet er at mange vegrer seg for å delta i politikk og samfunnsdebatter. Vi trenger meninger fra en bredde i befolkningen, og vi trenger dere som er unge, understreket stortingspresidenten.

Folkevalgte er helt vanlig folk

Rektor Soon Elisabeth Øhrling og faglærer Reidun Hvattum tok i mot stortingspresidenten da hun besøkte Hadeland videregående skole mandag. - Klikk for stort bildeRektor Soon Elisabeth Øhrling og faglærer Reidun Hvattum tok i mot stortingspresidenten da hun besøkte Hadeland videregående skole mandag. Hadeland videregående skole Stortingspresidenten svarte også på spørsmål fra elevene om hva hun hadde tenkt da hun ble valgt til stortingspresident, og fortalte om flere morsomme episoder fra møter og representasjonsoppgaver.

- Har du noen «fun facts» fra Stortinget? spurte en av elevene.

- Jeg vet ikke hvor morsomt det er som fakta, men vi har mange funksjoner på Stortinget som ikke handler om forvaltning og politikk. Blant annet har vi en engelsklærer som vi kan ty til når vi trenger det. Jeg har brukt henne flere ganger for å få inn uttale og vokabular når jeg skal representere utad eller ta imot utenlandske gjester. Og så er det taco i kantina hver fredag – vi er jo akkurat som folk flest, vi som jobber der.