Skal du søke høyere utdanning?

Fristen for å søke om studieplass for høsten 2020 nærmer seg. Her får du informasjon om hvordan du skal søke, svar på ofte stilte spørsmål og tips til deg som er usikker på hva du skal velge.

Mange avgangselever ved Hadeland videregående skole hadde besøk av skolens utdannings-og yrkesrådgiver før skolen stengte, og det vil bli gjennomført møter på Teams med de klassene som gjenstår. I tillegg har vi samlet det viktigste av informasjon her. Har dere ytterligere spørsmål, så ta kontakt med rådgiverne:

* Gro Redner, utdannings-og yrkesrådgiver for elever på studieforberedende utdanningsprogram, e-post: gro.redner@oppland.org, mobil: 922 12 300
* Hege Brekke Kalvsjøhagen, utdannings-og yrkesrådgiver for elever på yrkesfaglige utdanningsprogram, e-post:hege.brekke.kalvsjohagen@oppland.org, mobil: 958 92 511

Klikk for stort bildeHvordan søke studieplass i Norge?

• Offentlig høyskoler, universitet og fagskoler: Søk gjennom Samordna opptak
  • Private høyskoler: Søk på skolenes hjemmeside

Samordna opptak

• Registrer din søknad om studieplass på Samordna opptak
  • Følg med på fristene
  • Husk å sjekke om du har elektronisk vitnemål før 1. juli (Sjekk på søknaden din/søkerprofil i Samordna opptak)

Hva er de ulike kvotene?

Kvote for førstegangsvitnemål eller ordinær kvote - poengberegning hos Samordna opptak

Hvilken poengsum får jeg på vitnemålet?

Bruk karakterkalkultoren hos Utdanning.no

Ta utgangspunkt i termin 1-karakterene eller hvilke karakterer du tror du oppnår og regn ut poengsummen din

Hvordan søke studieplass i utlandet?

Du finner informasjon om søkeprosessen på lærestedenes hjemmesider.

Du kan søke råd og hjelp hos disse norske organisasjonene:

Ti tips til deg som er lurer på hva slags utdanning du skal velge?

Dette er hentet fra Oslo Met og nyttig i valg av utdanning.

«Lurer du på hvilket fag du skal velge? Da bør du gjøre som en student, finne frem penn og papir og gå systematisk til verks. På den måten blir det lettere å finne fordeler og ulemper ved de ulike mulighetene du vurderer.»

"Ti tips" til studiesøkere fra Oslo Met