Møtt med håndsprit og smil

Mandag åpnet de videregående skolene i Innlandet for avgangselevene på yrkesfag. Det var stor gjensynsglede og nye rutiner.

Hadeland vgs. ønsket avgangselevene på yrkesfag velkommen tilbake. - Klikk for stort bildeHadeland vgs. ønsket avgangselevene på yrkesfag velkommen tilbake.De videregående skolene i Innlandet fylke har tatt utgangspunkt i den nasjonale veilederen og laget rutiner og instrukser for sin skole. Ved Hadeland vgs. ble alle elevene møtt i døren av elevtjenesten i røde vester som sørget for at alle spritet hendene og holdt avstand til hverandre.

– Det var stor gjensynsglede, og vi så at elevene så gjerne ville ta på hverandre. Men det går jo ikke, sier rektor Soon E. Øhrling.

Gradvis åpning

Hadeland vgs. har til vanlig drøyt 900 elever. Foreløpig er skolen kun åpen for ca 80 av dem. For det er kun avgangselevene ved de yrkesfaglige studieretningene som nå får lov til å komme tilbake til skolen. De andre elevene får fortsatt hjemmeundervisning.

–  Noen av elevene er ute på byggeplasser, så vi har kun mellom 60-80 elever på skolen. Det er en veldig overkommelig gjeng vi har her nå, sier Øhrling.

Har savnet elevene

Også Solør vgs. hadde en myk oppstart. Ved skolens avdeling på Våler var det rundt 60 elever som igjen fikk møte opp på skolen. Avdelingsleder på teknikk og industriell produksjon (TIP), Håkon Kjernlie, forteller at det var godt å se elevene igjen.

– Klart vi har savna dem! Det var fryktelig tomt på skolen uten.

Får egen truck

Kjernlie forteller at de i første omgang legger vekt på at alle elevene skal få gjennomført de delene av den praktiske opplæringen som de må ha for å fullføre. Så i dag har for eksempel noen elever hatt praktisk opplæring i å kjøre truck mens andre har kjørt lastebil.

– Hver elev får sin egen truck. Da rengjør de trucken først, og bruker den samme trucken hele dagen, før de rengjør den igjen, sier Kjernlie.

Fokus på hygiene og avstand

Oppstarten har gått som planlagt hos begge skolene vi har snakket med. Alle skolene er selvsagt ulike, og har derfor ulike tilpasninger. Solør vgs. har laget en oversikt over hvor hvilke elever møter, hvilke rom/garderober/toalett de bruker og hvor de spiser. Her er kantina stengt slik at elevene har med matpakke. Ved Hadeland er kantina åpen, og elevtjenesten passer på at eleven ikke sitter for tett.

– Jeg overhører stadig kommentarer som «Nå må dere ikke sitte så tett», ler Øhrling.

For selv om de har satt stoler med god avstand, er det fort gjort at elevene henter en stol ekstra for å få sitte med kameratene sine. Både Øhrling og Kjernlie understreker likevel at elevene tar situasjonen på alvor og retter seg etter de nye påleggene.

Alle trår til

Både rektor ved Hadeland vgs., Soon E. Øhrling og assisterende rektor ved Solør vgs., Kjersti Støre kan ikke få fullrost personalet nok.

– Alle de ansatte har gjort en strålende jobb i forkant av mottak av elever, sier Støre.

– Det har vært veldig stort fokus på den gode jobben lærerne gjør, men hele personalgruppa fortjener ros. Skolen har aldri vært så blank og fin som nå! De som ikke har kunne jobbe hjemmefra har vært her og stått på. Det er helt fantastisk, sier Øhrling.

Ved Solør vgs. avdeling Våler fikk elevene praktisk opplæring i å kjøre truck.  - Klikk for stort bildeVed Solør vgs. avdeling Våler fikk elevene praktisk opplæring i å kjøre truck.

Ved Hadeland vgs ble elevene ønsket velkommen av elevtjenesten som sørget for at alle spritet hendene sine og holdt avstand til hverandre. - Klikk for stort bildeVed Hadeland vgs ble elevene ønsket velkommen av elevtjenesten som sørget for at alle spritet hendene sine og holdt avstand til hverandre.

Ved elektrolina på Hadeland vgs holder elevene god avstand. - Klikk for stort bildeVed elektrolina på Hadeland vgs holder elevene god avstand.

Ved Solør vgs. blir elevene møtt av to hyggelige damer som passer på at alle spriter hendene og skriver seg inn og ut.  - Klikk for stort bildeVed Solør vgs. blir elevene møtt av to hyggelige damer som passer på at alle spriter hendene og skriver seg inn og ut.

Ved Solør vgs. har elevene egne verktøyvogner slik at de slipper å dele verktøy. - Klikk for stort bildeVed Solør vgs. har elevene egne verktøyvogner slik at de slipper å dele verktøy.