Internasjonalisering

Hadeland videregående skole har arbeidet aktivt med internasjonalisering og internasjonale prosjekter gjennom mer enn 20 år. Internasjonalisering har vært ett av skolens satsningsområder.

Skolen har gjennom flere år samarbeidet i ulike prosjekt med skoler i Belgia, Tyskland, Sverige, Spania, Italia, Ungarn, Frankrike (Reunion), Danmark, Estland, Island og Hellas. I en periode hadde skolen også samarbeid med skoler i Uganda og på Malta.

Inneværende år har skolen deltatt i et stort Comeniusprosjekt, Movement to a Success European Community- in working and private life, med skoler i Spania, Tyskland, Ungarn, Frankrike (Reunion) og Italia, der hovedmålet har vært å forberede og kvalifisere europeisk ungdom for arbeid og studier i Europa. Skolen fortsetter samarbeidet med flere av disse skolene i ulike Erasmus+ prosjekt.

Skolen har hatt et utstrakt samarbeid med skoler i Norden de siste åra, og har nylig avsluttet et Norplus elevutvekslings- og nettverksprosjekt kalt «Nordic mindfulness- the link between nature and health». Fra høsten vil skolen delta i og være koordinator for et treårig nordisk språkprosjekt om språkopplæring og lesing sammen med skoler i Gøteborg, København, Akureyri (Island) og Universitetet i Århus.

Innenfor utdanningsprogrammet Restaurant- og matfag har skolen hatt elev- og lærerutvekslingssamarbeid med en italiensk skole i Udine de tre siste åra. Vg2 KOS elevene praktiserer ei uke ved skolen i Udine. De italienske elevene og lærerne gjør det samme ei uke på Hadeland.

For neste skoleår søker skolen å få i gang gjensidig praksisutveksling med samarbeidsskolen vår i Leida i Spania for elever innenfor elektrofag.

Gjennom flere år har skolen hatt et språk- og kulturprosjekt med skoler i Barcelona/Gava. Dette både for å lære språk og for å videreutvikle og bedre opplæringa i fremmedspråk. Dette er et årlig utvekslingsprosjekt for både lærere og elever ved skolene i begge land. For å få ekstra kvalitet i fremmedspråkopplæringa, og gi elevene mulighet for å praktisere det fremmedspråket de lærer, har skolen lignende samarbeidsprosjekter med Tyskland (Heidenheim) og Frankrike (Nice).

Andre internasjonaliseringsopplegg:

Idrettsfag reiser til og samarbeider med skoler og treningssentre i Tyrkia, Spania og Polen.

Mediefagselevene reiser til, og har samarbeid med mediebedrifter i London.

Reiselivselevene reiser til Barcelona/Spania og samarbeider med reiselivsbedrifter og organisasjoner i Spania.

Målsetting:

• Forberede ungdom for et europeisk arbeidsliv og for studier i utlandet.
  • Språk- og kulturkunnskap.
  • Møte og forstå hvordan unge mennesker i andre deler av Europa lever.
  • Skape forståelse, kunnskap og toleranse mellom ungdom fra ulike deler av verden.
Sist oppdatert 15.06.2015