Privat datamaskin

Du kan selv velge om du vil kjøpe en subsidiert PC av fylkeskommunen eller benytte en privat datamaskin.

NB: Chromebook og nettbrett kan ikke benyttes som privat datamaskin i videregående skole.

Sist oppdatert 30.04.2019
PC eller Mac

Du kan bruke PC eller Mac.

Skolenes dataløsninger er imidlertid tilpasset PC-er, og skolene kan derfor ikke garantere at en Mac vil fungere fullgodt.

Dersom du er usikker på om Mac-en din vil fungere greit på utdanningsprogrammet ditt, kan du ta en prat med den dataansvarlige ved skolen du skal gå på.

Fraråder datamaskiner som er eldre enn 3 år

Vi fraråder å benytte maskiner som er mer enn 3 år gamle.

De fleste moderne PC-er vil fungere greit til skolearbeidet. Ved enkelte utdanningsprogram stilles det imidlertid spesielle krav til ytelse og/eller skjermstørrelse. Les mer om det under avsnittet "Skjermstørrelse og ytelse" under fanen "Krav til datamaskinene" nedenfor.

Krav til datamaskinene

Fungerende datamaskin til enhver tid

Dersom du velger å benytte din private maskin forplikter du deg til å:

• stille med en fungerende datamaskin fra første skoledag i Vg1
  • vedlikeholde og reparere den private datamaskinen ved behov
  • skaffe til veie en annen datamaskin hvis du må vente på reparasjon av din private maskin
  • straks anskaffe ny datamaskin dersom du mister den private maskinen din eller den totalhavarerer.

Dersom den private datamaskinen din ikke fungerer tilfredsstillende til skolearbeidet, kan skolen kreve at du anskaffer en bedre maskin.

Programmene skal fungere

Du er også ansvarlig for at programmene på maskinen virker slik de skal mot skolens systemer og programmer.

Skolene gir alle elevene gratis tilgang til de programmene de trenger til skolearbeidet - dette gjelder både subsidierte PC-er og private datamaskiner.

Dersom det trengs programvare eller tilleggsutstyr for at den private datamaskinen din skal fungere sammen med dataverktøyene som benyttes på skolen, så må du imidlertid selv dekke eventuelle kostnader. Dersom du f. eks. trenger operativsystemet Windows for at Mac-en din skal kunne kjøre program som benyttes på skolen, må du selv dekke lisenskostnaden for Windows.

Antivirusprogram

Datamaskinen må ha antivirusprogram som oppdateres automatisk.

PC:
Windows 10 leveres med det anerkjente antivirusverktøyet Windows Defender. Alle subsidierte elev-PC-er leveres med Windows 10. Elever som ikke har Windows 10 på sin private PC får Windows 10 gratis av skolen sin.

Mac:
Det finnes mange gode antivirusprogram for Mac. Avast Free for Mac er et gratis og godt alternativ.

Skjermstørrelse og ytelse

Enkelte elevgrupper skal jobbe mye med dataverktøy hvor det det er en fordel med stor skjerm.

Vi anbefaler at elever ved disse utdanningsprogrammene benytter en datamaskin med minst 15" skjerm:

• Elektrofag
  • Teknikk og industriell produksjon
  • Tekniske allmennfag

Ved noen utdanningsprogram er det en stor fordel å ha en datamaskin med stor skjerm som takler svært ressurskrevende dataverktøy, f. eks. tunge grafiske prosesser og videoredigering.

Vi anbefaler at elever ved disse utdanningsprogrammene benytter en datamaskin med svært høy ytelse og minst 15" skjerm:

• Medier og kommunikasjon
  • IKT med studiekompetanse
  • Design og håndverk
  • Kunst, design og arkitektur

Hvis du er i tvil om din private datamaskin har god nok ytelse til ditt behov, kan du kontakte den dataansvarlige ved skolen du skal gå på.

Maskinen må vises fram ved skolestart

Alle elever som velger å benytte privat datamaskin må vise fram maskinen til skolens dataansvarlige når skolen starter i august.

Du kan ombestemme deg

Frist 31. oktober 2019

Dersom du velger å benytte privat datamaskin når du starter i Vg1, har du anledning til å ombestemme deg. Til og med 31. oktober i første semester kan du kjøpe subsidiert PC via fylkets nettbutikk i stedet.

Dette gir deg muligheten til å prøve ut den private datamaskinen din i skolearbeidet i et par måneder før du tar det endelige valget.

Ved bestilling etter skolestart om høsten vil det være om lag fem ukers leveringstid på den subsidierte PC-en.